2020 yaz olimpiyatları

Her dört senede bir yapılması alışkanlık haline getirilmiş olan olimpiyatlar, yaz ve kış olimpiyatolmak üzere iki farklı kategori ile düzenli bir şekilde gerçekleştirilmeye devam etmektedir. Olimpiyatlara ev sahipliği yapmak, ev sahibi ülkeler açısından maliyeti nispeten düşük, çok büyük bir tanıtım kampanyasına dönüştüğünden, olimpiyatların düzenleneceği şehirde adeta yatırım atağı söz konusu olduğundan birçok ülke olimpiyatlara ev sahipliği yapabilme arzusu ile aday ülke statüsü için başvuruda bulunurlar.

En son 2012 yılında Londra’da gerçekleşen; 2016’da Rio de Janerio’da yapılacak olan yaz olimpiyatlarının 2020 yılında gerçekleşmesine ev sahipliği yapmak için iki şehir ile birlikte İstanbul da aday şehirler arasındaki yerini almıştır. 7 Eylül 2013 tarihinde açıklanacak olan sonucun oluşmasında, aday şehirlerin hepsinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirilmeler etkili olacaktır. Mart 2013 döneminde İstanbul’daki değerlendirmelerini gerçekleştiren Değerlendirme Komisyonu tüm aday  şehirleri gezmiş oldu.

2020 Yaz Olimpiyatları için aday şehir statüsünü koruyan üç şehir:

  • Türkiye’den İstanbul
  • Japonya’dan Tokyo
  • İspanya’dan Madrid.

Daha önce aday sayısı altı iken İtalya’dan Roma’nın adaylığının iptal edilmesi, Azerbaycan’dan Bakü’nün ve Katar’dan Doha’nın elenmesi ile aday şehir sayısı üçe indi.

İstanbul 2020 Olimpiyatlarının en şans verilen şehirlerinden biri durumundadır. Kıtaların birleştiği İstanbul’da, “Bridge Together” sloganı eşliğinde; tüm dünyadan gelen sporcuların spor aşkıyla buluşması arzulanmış, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi önderliğinde, bu hedefe yönelik yapılan kapsamlı bir kampanya ile 2020 Olimpiyatları’nın İstanbul’da gerçekleşmesini sağlamak adına büyük bir çaba harcanmıştır. 7 Temmuz 2011 tarihinde olimpiyatlar için aday olunduğunun açıklanmasından sonra İstanbul’un kendini oyunlara en yakın hissettiği bir dönemi yaşamaktayız. Merakla beklenen sonuç için gözler ve kulaklar bundan sonra artık Eylül ayında açıklanacak sonuçlarda.

7 Eylül 2013 tarihinde, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Arjantin’in başkenti olan Buenos Aires’te gerçekleşecek 125. oturumunda açıklayacağı sonuç ile bu üç aday şehirden ikisi üzülecek, biri ise çok sevinecek!